Priset för att stå upp för sin åsikt kan ibland vara högt, men förhoppningsvis var det inte i onödan!

Årets sista inlägg börjar i moll, men slutar med hopp.

Tidigare idag när jag och äldsta sonen var i full färd med att laga nyårsmiddag, så hade någon i min familj skapat en chatgrupp på Messenger med de släktingar som har Facebook. Syftet var att vi skulle önska varandra gott nytt år. Mitt goda humör försvann dock när min son pekade på ett foto och undrade vem denna person var som han inte kände igen. Det var nämligen den nära släkting som för cirka 1,5 år sedan tillsammans med sin dotter (min kusin) sade upp kontakten med mig. Det kom ett mail och från en dag till en annan var jag utraderad ur deras liv. Anledningen var att jag sympatiserade med Sverigedemokraternas politik, vilket de aldrig skulle kunna acceptera. Således klippte de bara rakt av trots våra blodsband.

Jag har varit arg och ledsen, men sedan gått vidare och inte tänkt mer på det förrän idag när min son pekade på bilden och allting kom tillbaka. Det är sorgligt på ett sätt eftersom mina barn aldrig kommer att få lära känna de här personerna, som trots allt fanns i närheten i början av de två äldsta barnens liv. Men kanske är det ingen förlust för barnen eftersom de aldrig lärt känna dessa släktingar – det är nog värre för mig som ratats på grund av att jag öppet står upp för min åsikt.

Jag har gått och tänkt på detta hela kvällen och det är för mig så främmande att någon kan välja bort en nära släkting bara för att man inte hyser samma politiska åsikter. Jag skulle aldrig säga upp kontakten med någon i släkten bara för att de röstar på Vänsterpartiet, Centerpartiet eller Miljöpartiet – särskilt inte om det var mitt gudbarn, men för vissa är tydligen inte blod tjockare än vatten.

Imorgon kommer denna händelse återigen att ha förpassat sig långt bak i något skrymsle av hjärnan, men jag ville ta upp detta för jag vet att ni är många därute som råkat ut för samma sak och förlorat både familj samt nära vänner. Vissa har till och med förlorat kontakten med sina egna barn på grund av sitt ställningstagande och det måste smärta något oerhört.

Människor är trots allt väldigt egoistiska varelser och för det mesta rätt enkelspåriga, så man borde inte bli förvånad över att det finns så mycket tragiska historier där människor alltför lätt vänder ryggen mot de som man tidigare brytt sig om.

Att vara kapabel att gå vidare och hålla fast vid sin åsikt är inte lätt, men samtidigt något självklart om man drivs av tanken att vilja skapa en bättre värld för de som kommer efter oss. Men även vi som framstår som starka samt hela tiden strävar framåt, är likväl människor av kött och blod med känslor, vilket känns av mer än annars några gånger per år.

Jag önskar alla er som på olika sätt förlorat nära och kära på grund av era modiga ställningstaganden här i livet ett särskilt gott nytt år – nu ser vi framåt ännu en gång!

always

7 reaktioner till “Priset för att stå upp för sin åsikt kan ibland vara högt, men förhoppningsvis var det inte i onödan!

 1. Fjamåt!

  Gott slut hrm… och ett hrm… gott nytt.

  För att spä dystopin så har 2018 varit ett riktigt dåligt år och nu kan vi se fram emot ett ännu sämre år. Har jag fel? Ska vi slå vad?

  Gillad av 1 person

 2. Önskar dig och de dina ett Gott Nytt år.
  Efter ett, förlåt mig för ordvalet: Ett skitår politiskt. Men nu tar vi tag inför 2019 och jobbar med det vi kan för att påverka så många som möjligt av det sovande folket, och försöker väcka dem.
  Vi kan inte ge upp, kampen måste fortsätta, och i detta gör du stort jobb med din lysande artiklar. Du gör skillnad, glöm aldrig det.
  Gott Nytt 2019 önskar jag dig.

  Gillad av 1 person

 3. Jenny, när jag läser din text, börjar tårar att rinna. Jag har inte upplevt det du beskriver men jag blir så djävla ledsen. Att familj och släktingar sviker en pga sin politiska åsikt, är ingen demokrati. Demokratin, som vi värdesätter så högt, har fallerat i alla beståndsdelar. Vi annorlunda får inte tycka vad vi vill. Det är i den stunden, vi lär känna våra nära och kära. Håll huvudet högt. Jag önskar dig, trots dina vedermödo,r ett Gott Nytt År. Fortsätt, för Du är en vinnare till slut, trots att det kan kännas hårt ibland när nära och kära sviker en.

  Gillad av 1 person

 4. Det kan inte vara ovanligt att det öppnas politiska avgrunder i familjer med tiden.
  I mitt fall är frun ett, som det verkar, obotligt offer för den politiska korrektheten medan jag och de vuxna barnen brutit oss ur korridoren.
  Men det kan bli ett rätt tråkigt tassande när det gäller vilka samtalsämnen som kan tas upp utan att stämningen blir explosiv.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s