Internationellt nyhetssvep 2018-07-21

Morgonens internationella nyhetssvep berör föregångslandet Norges migrationspolitik, eldupphör i Gaza, Saudiarabien och Spanien ingår handelsavtal, Sverigedemokraterna uppmärksammas i arabisk media samt bristerna i brandförsvaret som både den dåvarande och nuvarande regeringen har bidragit till.

Norge, det rika landet i norr, får idag utrymme i tyska Die Welt som konstaterar att de för en mycket restriktiv migrationspolitik och de facto har fler utvisningar till Afghanistan av asylsökande migranter som fått avslag på sina asylansökningar än Tyskland.

Inkomsterna är per capita de högsta i världen och minimumlönen för en outbildad byggarbetare är runt 20 Euro. De som inte kan arbeta kan förlita sig på det sociala välfärdssystemet tack vare att landet är byggt på oljemiljoner. Landet attraherar gästarbetare från hela EU, men även migranter – vad gäller den biten är dock den Norska staten inte lika generös.

Alla som får avslag på sin asylansökan eller utför brott under asylprocessen utvisas ur landet – även om de kommer från Afghanistan.

Från början av januari 2015 till slutet av juni 2018 har Norge avslagit asylansökningar från 3.670 afghaner. Av dem blev 796 deporterade till sitt hemland – vilket resulterar i ett avvisningstal på 22%.

I Tyskland fick 86.977 afghanska asylsökande avslag under samma tidsperiod, men blott 347 deporterades till Afghanistan – ett avvisningstal på under 1%.

Vi vet alla hur det ser ut i Sverige… afghanernas oas nummer ett!

I Norge stödjer en majoritet av befolkningen regeringens linje att ge asyl åt människor i nöd, men å andra sidan deportera så många som möjligt som kommer av fel anledningar och inte flyr från krig.

Det lilla kungadömet i norr tog snabbt kontroll över situationen efter att asylansökningarna år 2015 nådde 31.000 – dessutom gick ryktet om att chanserna att få stanna i landet trots avslag på sin asylansökan var väldigt liten. Redan det påföljande året var det blott 3.500 asylansökningar och under första halvan av 2018 var det bara 1.500.

I det lilla dumdristiga kungadömet till vänster om Norge har man dock gjort tvärtom genom att släppa in allt och alla. Man får allt serverat på silverfat och kan ställa krav på allt. Även om man inte har asylskäl får man stanna – att alliera sig med vänsterlobbyn, hungerstrejka, demonstrera, charma tanter i 50-årsåldern och gråta ut i media är ett säkert kort! Skulle man mot förmodan ändå få avslag så går det utmärkt att stanna i landet ändå och leva i ett skuggsamhälle – dessutom får man fri vård och barnen fri skolgång. Vad väntar vi på – let’s go!

https://www.welt.de/…/Migration-nach-Norwegen-Warum-kaum-no…
————————————————-

Återigen ser vi braskande rubriker i svensk media om upptrappat våld i Gaza och som vanligt vinklar man så att Israel är the bad guy och Palestina det oskyldiga lammet.

Tur att det finns mer neutrala utländska medier att läsa.

Bakgrunden är att en israelisk gränsvakt blev skjuten av palestinier samt att militanta palestinier skjutit med granatkastare in i Israel, vilket bland annat startat bränder i deras nationalparker. Israel har därför gått till motangrepp mot främst Hamas-relaterade mål.

Israel har uttalat att man inte är intresserade av att börja kriga mot Hamas igen. Hamas däremot, deklarerade under gårdagen att man tänker fortsätta med sina dagliga protester och skjuta med granatkastare.

Hur kan man klaga över angrepp från Israel när man klart och tydligt är aktivt delaktiga i attacker mot landet? Det är synd om de civila, som har ledare i sin närhet som inte bryr sig om sitt folk utan bara använder dem för att få sympatier från omvärlden.

Idag rapporterar dock arabisk media att man tidigt i morse kommit överens om eldupphör i området – återstår att se hur länge man kan hålla det den här gången!

https://www.b.dk/…/israel-retter-nye-angreb-mod-gaza-efter-…

http://english.alarabiya.net/…/Two-Palestinians-killed-by-I…
————————————————-

Saudiarabien har slutit avtal med den spanska fartygsbyggaren Navantia vad gäller fem stridsfartyg. Avtalet är värt cirka 2 biljoner Euros.

En koalition av NGO:er, bland annat Amnesty International har uppmanat Madrid att inte slutföra affären eftersom fartygen kan komma att användas i Saudiarabiens krig mot de Iranstödda Huthi-rebellerna i Jemen. Saudiarabien har länge varit en stor global vapenimportör, men en del länder vägrar nu att sälja vapen på grund av kungadömets roll i konflikten i Jemen – en katastrof som FN kallar för världens värsta humanitära kris.

Spanien verkar dock inte ha några skrupler och detsamma gäller England och USA (med flera), där kronprins MBS skrev feta handelsavtal under sin rundresa i våras. Som jag brukar säga – money talks!

http://www.jordantimes.com/…/saudi-arabia-signs-deal-five-w…
————————————————–

Al-Jazeera uppmärksammar idag Sverigedemokraterna genom att skriva en artikel om partiet och lyfta fram dem som troliga vågmästare efter höstens val.

Al-Jazeera har vid ett flertal tillfällen kontaktat Paula Bieler (SD) och bett henne kommentera, men vid pressläggning hade man ännu inte fått svar.

Det är lite kul att de har en bild i artikeln som visar skolbarn vid en trappa inuti en skola med texten: ”Swedish students walk through a group of refugee children in a school”. Det rör sig snarare om en vanlig skolklass – i Sverige är de flesta skolklasser idag blandade med all världens nationaliteter på gott och ont.

https://www.aljazeera.com/…/sweden-democrats-perform-electi…
————————————————–

Ledarsidorna skriver idag en utmärkt grävande artikel med anledning av de svårsläckta bränderna som härjar i Sverige för närvarande och konstaterar att sedan år 2007 har tre regeringar, först den borgerliga i två mandatperioder och sedan nuvarande regeringen Löfvén, varit fullt medvetna om bristerna i brandförsvaret samt alternativkostnaderna för att inte utrusta den civila sektorn med adekvata resurser. Experterna fick genomgående rätt och ansvariga politiker fick genomgående fel.

För att strö lite mer salt i såren så har man de senaste dagarna konstaterat att bränderna är anlagda, men av vem är däremot höjt i dunkel. Jag såg en artikel på Aftonbladet om just det för en timme sedan, där poliserna konstaterade att tre av fyra bränder var anlagda, men nu verkar den vara bortplockad.

https://ledarsidorna.se/…/alla-visste-om-bristerna-i-civil…/

nyheter

Annonser

2 reaktioner till “Internationellt nyhetssvep 2018-07-21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s