Dömd till fängelse för att ha visat sitt hår publikt i Iran!

Shapark Shajarizadeh, den 42-åriga modiga iranska kvinnan som i december förra året protesterade genom att ta av sig sin hijab publikt samtidigt som hon ställde sig på ett elskåp på gatan och viftade med en vit fredsflagga, har dömts till 2 års fängelse och 18 års villkorligt straff! Shajarizadeh släpptes mot borgen i slutet av april och det är ingen som känner till var hon befinner sig nu. Iranska myndigheter har inte kommenterat domen i nuläget.

I februari arresterade polisen i Iran 29 personer som tagit av sig sina sjalar som en del av en protestkampanj känd som ”White Wednesdays”. Nasrin Sotoudeh, en prominent människorättsjurist som representerade Shajarizadeh och andra kvinnor, blev själv arresterad förra månaden.

Kvinnor som visar sitt hår publikt i Iran riskerar straff i form av böter på minst 25 USD och fängelse.

Kan någon förklara för mig varför vi i Sverige aktivt ställer oss bakom kvinnoförtryck genom att välkomna tvång om hijab eller heltäckande klädsel på kvinnor och flickor? Det är ett hån mot alla kämpande kvinnor världen över som riskerar sina liv för att få leva i frihet! Vad krävs för att våra makthavare ska agera?

#krossakvinnoförtrycket

ran

3 reaktioner till “Dömd till fängelse för att ha visat sitt hår publikt i Iran!

  1. Hon dömdes inte för att ha visat håret, utan för att hon provokativt, offentligt och öppet hade trotsat landets lagar. Det här är fel väg och metod för att nå målet och kommer bara att göra det svårare att få till ändringar i Irans mycket konservativa uråldriga lagstiftning. Sådana provokativa aktioner bara stärker och konserverar dagens situation och fördröjer förändringar. Sverige har samma konservativa uråldriga kvinnoförtryck som Iran. Det svenska härstammar från 1917 och har aldrig moderniserats. Vad krävs för att få makthavarna att göra en ändring. Svaret är enkelt, byt ut dom i september. Det räcker inte att göra SD till näst största eller största parti, dom måste komma över 50% och partier som AFS måste bli betydande med reellt inflytande.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s