Nyhetssvep 2018-06-02

Lördagens nyhetssvep handlar om Norges eminenta statsminister, den nya italienska regeringens vallöften, omröstning i FN:s säkerhetsråd om Gaza, samarbete mellan Israel och Ungern samt katolska kyrkan förlorar ännu mer makt på Irland.

Norges statsminister Erna Solberg är en imponerande kvinna på många sätt. I maj blev hon historisk som den statsminister som suttit längst vid makten, i juni förra året blev hon inviterad av Angela Merkel att deltaga i G20-mötet i Hamburg och nu har hon, som första norska statsminister, blivit inbjuden till G7-mötet av Kanadas statsminister Justin Trudeau. Toppmötet går av stapeln den 8-9 juni och Solberg ska hålla ett föredrag om havsområdena, som antagligen kommer att beröra klimatförändringar i norr och hållbar fiskeriförvaltning.

Kul för Norge att de har en regering och framförallt en statsminister att vara stolta över! Synd att vi i Sverige inte kan säga detsamma.

Det som jag inte förstår är hur våra ledande politiker i Sverige med facit i hand ser att både Danmark och Norge har nått framgång tack vare sina regeringsbildningar med deras motsvarighet till Sverigedemokraterna – de har till och med fått nytt förtroende för ännu en mandatperiod, ändå förkastas dessa idéer och istället för att sätta folket främst kastar man hellre in landet i osäkerhet. Man väljer hellre att ingå allians med partier som står tvärs emot ens egna värderingar enbart för att stänga ute det parti som en stor del av befolkningen vill ha i maktens korridorer – hur trovärdigt och ansvarsfullt är det?

I opinionsundersökningarna ser man nu mönstret tydligt – Sverigedemokraterna kommer att bli näst största parti, ändå kan inte till exempel Moderaterna tänka sig att bilda regering med partiet i fråga och övriga partier är inte ens villiga att föra samtal. Istället kör man återigen över folket, som man de facto representerar genom sitt ämbete, med en ny DÖ. Hellre behålla makten än att sätta sina medborgare främst – det är deras devis!

https://www.aftenposten.no/…/Som-forste-norske-statsministe…
————————————————-

Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini tänker stå fast vid ett av sina vallöften, nämligen att utvisa de cirka 500.000 illegala migranter som befinner sig i landet.
”-Öppna dörrar till Italien för goda människor och en returbiljett för dem som kommit till Italien för att skapa kaos och tror att de ska bli omhändertagna. Att skicka hem dem kommer att bli en av våra främsta prioriteringar.”

Bra att Italien får en regering som vågar stå på sig och ta tag i landets och Europas problem! Att vänta x antal år till på att EU ska få i land förhandlingarna, som i praktiken betyder ännu fler migranter, är bara slöseri med tid och pengar.

https://www.theguardian.com/…/italy-vows-to-send-home-undoc…
————————————————-

Efter de senaste veckornas oroligheter i Gaza, hade man under gårdagen omröstning i FN:s säkerhetsråd om den resolution som skulle ge ökat skydd till Palestinas befolkning. USA var det enda land som röstade mot resolutionen – i och med USA:s veto blev förslaget alltså nedröstat, trots tre röstomgångar. USA får nu kritik från de andra länderna för sitt agerande som sig bör.

Hanan Ashrawi, medlem i ”Palestinian Liberation Organization executive committee”, sade efter mötet att USA återigen har demonstrerat sin blinda lojalitet mot Israel och försökt befria landet från en olaglig handling trots extrema överträdelser, avsiktliga massakrer, uppsåtlig död och krigsförbrytelser.

USA:s ambassadör Nikki Haley beskrev resolutionen som ”grovt ensidig” och menar att skulden för palestiniernas lidande åligger Hamas.

Jag har redan tidigare redovisat min ståndpunkt kring detta och får därför ge USA rätt. Båda sidor är fula fiskar, men det är tydligt att det är Hamas som har hållit i trådarna under gränsattackerna. När nyheten når svensk media lär fördömandena dock hagla tätt över USA.

https://www.aljazeera.com/…/vetoes-unsc-resolution-protecti…
———————————————–

På tal om Israel så är Ungern mycket välvilligt inställda och ser Israel som en strategisk partner. Under gårdagen möttes Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó och ”World Jewish Congress Executive Vice-President and CEO” Robert Singer. I ett uttalande menade utrikesministern att relationerna mellan länderna inte har varit så goda på länge som de är nu och att se till att det internationella samfundet bemöter Israel på ett balanserat sätt är ett av de viktigaste målen för Ungerns utrikespolitik.
-”Vi har deklarerat noll-tolerans för antisemitism i Ungern. Budapest är hem åt Europas största judiska koloni och den ungerska regeringen kommer att fortsätta att göra allt som står i deras makt för att säkerställa att Europa bevarar sitt judisk-kristna arv.”

När ska Margot Wallström deklarera något liknande? Hon kan inte ens förstå varför judar väljer att lämna Malmö och flytta till Israel för att de inte känner sig trygga här längre…

https://dailynewshungary.com/foreign-minister-hungary-cons…/
———————————————

Slutligen det katolska styret på Irland. Knappt hann kyrkan smälta valresultatet i abortomröstningen förra veckan, där majoriteten av folket röstade för att upphäva det konstitutionella förbudet, innan regeringen nu kommer med nya direktiv. Det gäller skolan och en bestämmelse som ger förtur i landets grundskolor till barn som har blivit döpta. Enligt ett förslag som passerade det irländska parlamentet i veckan som gick, ska man förbjuda katolska grundskolor från att diskriminera barn till förmån för deras egna ”religiösa etnicitet”. Förslaget måste även passera överhuset i månaden som kommer, men de flesta analytiker förväntar sig att det kommer att godkännas.

I det befintliga systemet kontrollerar den romersk-katolska kyrkan 90% av Irlands offentliga grundskolor, de äger egendomen och utser skolstyrelser samt huvudmän trots att regeringen betalar räkningarna. Många icke-katolska föräldrar, särskilt i små städer och landsbygdsområden, har inget annat val än att skicka sina barn till lokala skolor som undervisar i katolsk trosformation. I de fall där skolintaget är övertecknat tillåter en ”dopbarriär” skolan att vägra en plats till ett lokalt icke-katolskt barn om ett katolskt barn – även om den kommer från ett annat upptagningsområde – har ansökt om samma plats.

Det är utmärkt att kyrkan får mindre makt i de katolska samhällena – religion är ett gissel när det påverkar gemene man och är något som ska praktiseras privat.

https://www.nytimes.com/…/ireland-catholic-church-baptism-s…

 

News

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s